rsz_стая-с-огледалаВажно е да знаем отговора на въпроса как да изберем огледало за всяка стая, защото декорирането на дома с огледала е страхотен начин за съживяване на пространството и за придаване на усещане за визуален трепет и вълнение. Огледалата са особено подходящо дизайнерско решение за всяко пространство. Те правят стаите да изглеждат по-големи, създават топлина, отразяват светлината и привличат интереса на гостите. С различни стилове, форми и цветове, обаче, е трудно да се избере правилното огледало за всяка стая. Чудесен начин да отсеем разнообразните предложения и да изберем най-подходящото решение е да си зададем следните въпроси:

Искам ли да добавя повече светлина в стаята и да я направя да изглежда по-голяма?

За да отворим пространството и да му придадем повече светлина, можем да поставим продълговато огледало във вертикална или хоризонтална позиция спрямо източник на светлина, за да използваме отражението и да създадем ефект за дълбочина на стаята. Ако искаме да спестим място или предпочитаме по-малки декоративни огледала, то доброто решение за нас е да окачим огледала с различни форми – правоъгълна или овална. Смесицата от кръгли, квадратни и други огледала ще добави интригуващ елемент към нашия дом, като същевременно ще изглежда по-голям.жена-в-огледало

Искам ли огледало, което да ми помогне да се приготвя преди излизане?

Ако избираме огледало, което да ни помогне да се приготвим сутрин преди да се отправим към работа или фитнеса, то можем да изберем някое от огледалата в цял ръст или продълговатите огледала (60х100 см или 50х120 см). Те са особено подходящи за спалнята или за антрето, докато довършваме последните детайли по облеклото си. В близост може да поставим лампа, която ще ни осветява и ще ни представи в пълния си блясък. По този начин не само ще си създадем лично пространство за нас самите, но и ще направим пространството да изглежда още по-голямо.

Как да изберем огледало, което да запълни празната стена и да ѝ придаде завършен вид?

огледало-декорация

Ако ни е необходимо огледало, което да раздвижи и завърши пространството, то ние можем да изберем без ограничение от голямо разнообразие на огледала в различни стилове и размери, които да хармонират интериора ни. В електронния магазин на Cattleya Home можем да открием огледала с дървени, алуминиеви или полистиренови рамки, като изборът на материал е съобразен с предимствата на всеки от тях. Например при класическите изчистени рамки най-подходящият материал е дървото, а ако желаем повече декорация по профила и на разумна цена, то подходящият профил за нас е полистиреновият, който също се отличава с висока устойчивост на времето и уникални декоративни елементи. Алуминиевите профили набират голяма популярност не само за обществени пространства и офиси, но и за домове, които са решени в модерен или индустриален дизайн.

 Животът е като огледало, ако му се усмихнеш, ще ти отвърне със същото.

Хорас Джаксън Браун

Бързи съвети

огледала-в-стая

  • За перфектното селфи изберете огледало с профил, който най-точно отразява вас самите – луксозен златист или сребрист профил, нежен бял с матов финиш или пък кокетен розов
  • Продълговатите огледала, поставени в хоризонтално положение разширяват стаята най-много
  • Ако желаният ефект е визуалното удължаване на стаята, то поставете огледалото вертикално
  • Поставеното на подходящо място огледало спрямо дневната светлина помага за усилване на ефекта и осветяване на стаята
  • Огледалата 60х80 или 60х100 см са много подходящи за комбиниране с модулни мебели
  • Поставете големи огледала на срещуположни стени за придаване дълбочина на пространството
  • В стаи с повече прави линии добавете овално огледало за баланс и мекота на пространството
  • Визуализирайте мислено огледалото върху стената, за да изберете най-подходящото за всяка стая

Знаете ли, че…

В зората на човешкия род, неговите първи огледала, най-вероятно са били спокойните и ясни води на реки и езера. След тази първа среща на човека със своя образ, той започва да се омайва от повърхности, които отразяват неговия облик. Това негово очарование може да се забележи в митологиите и фолклора на различните народи, като пример е митът за красивия Нарцис, който се влюбва в своя образ, отразен във водата. Метафизиците започват да разглеждат огледалата като вход между материалния и духовния свят.

Първите огледала са изработвани от обсидиан. През древността в Европа, Индия и Китай се изработват медни огледала, като по-късно се появят бронзови, които стават най-разпространените по онова време. Предполага се, че финикийците, които първи започват да правят стъкло, са направили първите стъклени огледала, като по-късно това се разпространява и в Римската империя. През Средновековието огледалата се изработват в Андалус, като познанието за тяхната изработка се пренася във Франция и Германия. Венеция става прочута със своите огледала през XVI век. С настъпването на Индустриалната революция век по-късно, първите модерни огледала започват да се изработват във Франция, като майсторската изработка става на преден план.

Както Сократ, ние вярваме, че огледалото за човека е средство за съзерцание и опознаване на себе си…