хавлии блог

Искаме да обновим хавлиените кърпи у дома с нови, в търсене сме на подходящ подарък за любим човек или обзавеждаме дома си, като желаем най-доброто решение за избор на хавлиени кърпи. Днес се предлага голямо разнообразие от хавлиени продукти с различно предназначение и особености – форма, размер, състав, плътност, мекота и декорация. С настоящия кратък наръчник ще се опитаме да стигнем до най-подходящото решение за всеки вкус и необходимост.

Попивателна способност

Хавлиените кърпи със средна (>300-400 гр./м2)  и висока (>500-900 гр./м2) плътност абсорбират влагата в по-голяма степен от тънките и леки хавлиени кърпи. Все пак е нужно да вземем предвид, че колкото по-плътна е една хавлия, толкова повече време е необходимо за сушене. Препоръчително е при избор на хавлиена кърпа с висока плътност при сушене, тя да бъде поставена на проветриво място. От друга страна материята е изключително важна за степента на абсорбиране на вода от тялото. За предпочитане са хавлиени кърпи от 100% памук.

Мекота

Често ни се случва в магазина да докоснем кърпа и да ни се стори изключително мека и приятна на допир, но едва след няколко изпирания тази мекота да се изпари. Подходящо решение е да изберем хавлиена кърпа, която е изработена от микропамук. Микропамукът е резултат от специална обработка на влакната, която прави памука обемен и придава приятна мекота, която се задържа във времето. Следва да имаме предвид, че не е подходяща допълнителна употреба на омекотител при хавлиени продукти от микропамук, защото омекотителят оставя филм върху тъканта, който прави кърпата по-малко абсорбираща.

Устойчивост 

При избора на устойчива хавлиена кърпа е необходимо да съобразим отново материята, от която е направена, както и самата изработка по краищата и декорациите, ако има такива. За предпочитане са двулицевите памучни хавлиени кърпи, обикновен или микропамук, както и актуалния и популярен плат вафел, който е лек и подходящ за кухненски кърпи, халати или пончо. В някои продукти се добавя и полиестер, като те са по-подходящи за хотели и спортни зали, където честотата на изпирането е ежедневна.

Размер и дизайн

хавлии блог 2Размерите са до голяма степен стандартизирани, като има различни отклонения в хавлиите за баня (70х140 или 90/150 см), хавлиите за ръце (50х80 или 50х90 см) и хавлиените кърпи за лице (30х50 см). Дизайнът най-често се съчетава с интериора на дома – цветовете на банята, спалнята или кухнята. Добро решение са хавлиените кърпи в преливащи цветове, които могат да бъдат подходящи за повече от една стая. Също така ярките цветове са изключително модерни, те излъчват характер и се открояват, като също така и са чудесна декорация за дома.

Грижа

В следващите редове ще изброим няколко препоръки за дълготрайна употреба на хавлиените кърпи:

  • препоръчва се пране в пералня на подходяща програма
  • препоръчва се сушене в сушилня на ниска температура
  • препоръчва се пране преди първата употреба
  • не се препоръчва използването на омекотител
  • не се препоръчва избелване с хлор
  • не се препоръчва използването на химическо чистене

 

Кои са Вашите любими съвети при избирането на хавлиени кърпи? Споделете ги с нас в коментарите, а за повече идеи и специалната селекция хавлиени кърпи на Cattleya Home натиснете тук.