Показване на 1–48 от 193 резултата

Дивани и фотьойли Честърфийлд – кратка история и характеристика
Диваните и фотьойлите Честърфийлд са един от най-известните модели в света на мебелите – имат британски корени, най-известните са от наситена кафява кожа, съществуват от векове, но продължават да са актуални както по стил, така и по функция и са обект на модерното очарованието на епохата и като такива са били преоткривани многократно през последните няколко десетилетия.

Диванът Честърфийлд е с ясно разпознаваем мебелен дизайн – неговите високи рамена и капитонирана тапицерия са най-забележителните характеристики. Голямата част от живота си прекарва сред облицованите с дървени панели стени на английски джентълменски клубове, аристократични домове и бизнеси, но Честърфийлд се превърна в по-търсено обзавеждане, като беше адаптирано за по-модерни пространства през последните няколко десетилетия.
Какво точно е диван Честърфийлд?
Диванът Честърфийлд е един от най-популярните и добре познати дизайни на дивани. Но когато говорите за оригинала, ето какво означава това: Най-просто казано, диван Честърфийлд е голям диван с навити подлакътници, които са на същата височина като гърба. Типичният Chesterfield е тапициран с тъмна кожа, с дълбоки копчета по цялата повърхност. По-модерните варианти на дивана обикновено изсветляват масивния оригинал с тапицерия от кадифе или друг плат, по-високи крака и по-тънък гръб и ръце.

Въпреки че не е официално документирано, мебелното знание разказва, че в средата на 1700-те лорд Филип Станхоуп, четвъртият граф на Честърфийлд, поръчва мебел, която става прародител на Честърфийлд, каквито ги познаваме днес. Лорд Станхоуп е уважаван писател и политик и очевидно известен законодател на своето време. Както би искал всеки истински джентълмен, той иска мебел, която да му позволи да седи изправен, без да намачка костюма си.

Важно е да се отбележи, че този Честърфийлд от началото на 18-ти век вероятно е бил много различен от тези, които познаваме днес. Дизайнът на дивана става доста популярен по време на управлението на кралица Виктория (тя дори има свои собствени карирани версии в една от гостните на нейния замък), когато мебелите като цяло започват да се правят с приоритет на комфорта пред функцията.

Честърфийлд диваните обикновено са покрити с кожа и богато кадифе, за да съответстват на великолепната им среда. И така се ражда диван, който илюстрира лукс и комфорт и бързо се превръща в основен продукт в домовете, бизнеса и клубовете на английската аристокрация. В крайна сметка средната класа се възползва от тенденцията, признавайки нейната гъвкавост и външен вид от висок клас, които биха издържали изпитанието на времето.